Monday, December 20, 2010

Anak Bongsu Vs Anak Sulung..

Ada org tuh ckp..best jadi anak sulung..suma gelagat diperhatikan..asal pandai buat benda baru je, mak n ayah akan kagum..tengok sambil tepuk tangan..gambar penuh ber album-album..gambar menyarap,gambar merangkak,gambar naik walker,gambar mandi laut..gambar naik basikal..suma di rakam, buat kenang-kenangan..


Tapi aku yang sebagai anak sulung ni pulak selalu cakap, untungnye jadi anak bongsu..dapat bermanja-manja dengan mak and ayah sampai ke tua..umur dah tua macam mana pun, tapi di hati mak dan ayah, si bongsu tetap "baby" bagi mereka..tak kira la cucu berderet-deret macam mana pun, rumah penuh dengan anak menantu, kelibat si anak bongsu tetap di tunggu-tunggu...
haihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhsss....

Aku masih ingat lagi...masa majlis bertandang di rumah lelaki (rumah sang perchentaan la)..aku berjalan dengan ayunya,sambil memegang tangan suami terchenta, berjalan mengikut alunan kompang..tengah-tengah berjalan,menuju ke arah pelamin anganku, mata ku ternampak wajah ibu martua (baca dlm bahasa baku, nadanya ala2 dialog kasim selamat),beliau menangis tersedu-sedu..mukanya merah...air mata mencurah-curah..sampai aku pulak yang jadi tak tentu arah..



Sangka aku, mungkin ibu martua ku menangis kesyukuran, mendapat menantu perempuan yang sungguh rupawan..wajah menantunya sungguh jelitha seperti wajhah pelaqon handalan..Dalam diam-diam, aku senyum dlm hati, riang tidak terperi, kerana ibu martua akui kejelitaan yang dimiliki..(muehehehehheeheh)..

Setelah beberapa bulan berkahwin, aku bertanya sendiri kepada ibu martua :

"mak..mak...ari tuh kan..time kite kawin kan..kenapa mak nangis mak??"
(nada lemah lembut..bertanya sambil memicit-micit tangan beliau..i kan menantu solehahhhhhhhhhh.).
Lantas si ibu memberi kan jawapan sedemikian rupa :
"Mak rasa macam tk percaya, tengok anak mak yang paling kecik ni kawin..iskk ..rasa dia mcm budakkk je lagi...macam tk percayaaaaaa je la dia dah kawinnnnn.."..

Baiklah cik kiah-cik kiah serta pakcik sulaiman-pakcik sulaiman sekalian....Apabila mendengarkan jawapan itu..boleh tak aku terasa macam nak nangis?? boleh takkkk??? boleh takkkkkkkkkkkkkkk?huwawawawa!! sangkaan aku dahulu ternyata meleset...

Tgk..bestkan jadi bongsu..dah berumur X tahun (X =integer)..ada kakak2 yang sudi preparekan makanan,cawan, pinggan..etc..etc..utk celebrate kn hari jadi adiknya yang paling "kecik"..
note:sumanya gmbar kakak-kakak tk leh dipaparkan..sbb suma nmpk tk cun..muhahaha



ayah dan emak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan anak serta keluarganya..serta ada juga seorang 'apek' yg sudi turut sama meraikan hari jadi si anak bongsu ni..



si anak bongsu ni siap dapat hadiah dari mak dia youuuuuu...mak dia hadiahkan dia stokin..kemain lagi dia sayang stokin tuh..

sebelum balik siap pesan :"yang..stokin tuh mak kasi tau...jangan tetinggal plak kang"
smpi di rumah siap tnya :"yang stokin yang mak kasi tuh ade bwk tak?"
bile nk keje siap mintak :"yang..mane stokin yang mak kasi tuh?"

bile balik keje..ntah mane ntah die cmpak stokin tuh...siap tanya :
"yang..kenapa stokin yg mak kasi ni tinggal sebelah je? mane lagi sebelah??" <--baiklah..aku yang kene carik eh..aku terasa macam mau purak2 mati bila dia dah setat suruh carik stokin dia yang ilang lagi sebelah tuh.

Hari jadi si anak bongsu ni, siap ada sessi nyanyi-nyanyi lagu happy besday..siap ada lagu "Allahhhh selamatkan kamuuuuuuuuuuuuuuu"..dan part yang paling meriah ialah anak-anak buah siap kasi hadiah kat pak su dia lagi youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....


Kini, aku tidak hairan lagi, kenapa tiap-tiap kali buat meggi, meggi dia mesti putih je..klu kuning pun kuning cair gile....kalau goreng telur, minyak mesti meladong-ladong, setengah kuali...kalau packing baju..mesti ade yang tetinggal...ianya kerana...beliau adalah anak bongsu, suma orang sudi buatkan utk dia....sumaaa org layan dia...suma orgggggggg sayang kt diaaaaa....
haihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhsss..best betul jadi anak bongsu kan?kan?kan?

husna dan kakak yaya.Dua-dua ni anak sulung..adakah nasib kita akan serupa?




To sang perchentaan :
Kau suami que yang manjaaa..
Kau juga sahabat ku yang setia..yang sudi ketawa serta menangis bersama..
semoga kau selalu berbahagia di samping isteri yang lawa ;)...
semoga engkau menjadi ayah yang berjaya, menjadi idola kepada anak2 terchenta..
semoga engkau juga menjadi ANAK yang mampu membuatkan hati emak dan ayah sentiasa ceria, teman mereka ketika berduka..

Happy Belated Birthday buat mu..entry ini agak lewat..tapi itu tak bermaksud aku tak ingat...you tetap in my heart...(smbil senyum menggoda,jelingan yang manja.)

3 comments:

Lin said...

hahaha..kemain lagik.
tapi tak jugak lin,laki aku bukan anak bongsu..tapi apa² sikit mil aku mesti cakap gini time ktorg balik..

masak ni, along nak makan..
bentang tempat tdo, along nak tido..
bla bla..itu along, ini along..

kekekeke..

*maybe sebab laki aku je 1-1nya anak yang dah kawin..esok maybe dah berkurang sikitla bila adik² ipar aku dah kawin*

RyuJi said...

paling malang jadi anak tengah..sume barang recon aku dapat..barang sekenhen..mainan pon tak de..

apa apa hal sila tutup blog ini!!

Ya Allah abg ipar aku budak manje!!

azzamoro said...

terbahak2 siut aku baca entry ni. ko mmg kelako lah lin.. muahahhahaha.

nanti aku nak buat entry anak tunggal pulak untuk sang perchentaan aku. keh keh