Wednesday, January 27, 2010

Superwoman

aku ada cita-cita nak jadi superwoman..yang master dalam segala hal especially hal rumahtangga, hal kerja dan hal kechanteqan (hehehehe).aku selalu berharap aku dpt melakukan semua sekali dalam satu masa.kalau boleh dalam keluarga, aku disayangi suami& anak2 dan dlm hal kerja kalau boleh aku lah paling excellent.Dalam hal kechanteqan pulak...aku la paling terer dlm menjaga diri dan kesihatan..hehehe..

Tapi aku hanya manusia biasa...kederat aku terhad..since aku kuar rumah seawal pkul 7am..dan smpai rumat paling awal 7pm, so masa aku dgn husna agak terbatas..tak cukup dengan tu,kadang-kadang weekdays,waktu malam aku ade teleconference..berjam-jam on the phone..husna nangis terpekik-pekik..aku terpaksa ignore..demi utk memberi focus kpd discussion aku dgn team..bagi aku..aku perlu bekerja keras demi untuk career aku..

Kelas pulak hari sabtu dan ahad..penat tak hilang lagi, bangun je tdo pagi sabtu or hari ahad dah kene siap2 pergi kelas..kelas pulak abih petang...pernah sekali dua, aku bangun pagi,duduk termenung..terpikir-pikir nk ponteng kelas..badan penat dan hati melonjak-lonjak nk main dgn husna...terasa mcm nak berjalan-jalan dgn suami terchenta&si chomel masa weekend..tapi perasaan tu terpaksa aku lawan demi utk abeh kan master ni..alhamdulillah,utk sem 1 aku lulus suma subject.sekarang dh masuk 2nd sem harap2 suma ok..aku harap,aku akan terus bersemangat utk sem 2 ini..

sejak-sejak ni aku rasa macam hiba..hiba yang tersangat hiba..cuti semester selama 2 bulan membuatkan aku ada masa utk pikir tentang kelemahan dn kekurangan aku for myself improvement..aku terkenang-kenang keadaan suami aku dn anak aku time aku sibuk nak final exam+presentation..kadang2 tuh aku lepaskn marah aku kt chenta ku...pikir-pikir balik..kesian kt dia..kadang2 dah janji nk ngeteh berdua..smpai tertido-tido dia..yg paling kesian..aku marah2 dia,macam dia tuh anak kucing aku pulak..teruk nye aku..(pls forgive me chenta ku pengarang jantung buah hati bucuk2 nyawaku.. )

husna pun kdg2 kena gk tempias..bayangkan la..hari isnin-jumaat dia tk jumpa aku dr pagi smpai maghrib..balik-balik badan dah penat..husna menangis asyik nk berdukung...ade sekali tuh husna buat hal..dukung tk kena..kasi susu tk kena...dok nangis je + merengek jek...utk mengelakkan aku TERpukul husna..aku pass je husna kt sang perchentaan..husna nangis terpekik-pekik..nak aku gk yg dukung+pujuk2 dia...aku buat2 tk dengar..just ignore..sampai la husna tdo balik dlm pelukan ayah nya...lps aku cool down..tgh husna tgh tdo nyenyak..sedih dn sayu plak hati aku.....minta maaf la sayang..ibu tk bermaksud nk buat engkau begitu...

Setiap kejayaan itu pasti memerlukan kesabaran dn pengorbanan...aku berjanji pada diri sendiri...aku berjanji pada chentaku dan aku berjanji pada husna...tolongla bersabar selama 2 tahun..aku harap aku tk extend...aku harap aku dpt lulus cemerlang utk sem 2 ini...

Barulah aku tau..tidak mudah utk menjadi superwoman....aku percaya...ini baru je sikit tekanan yg aku rasa...ada org Allah berikan ujian lagi hebat...duduk sorang2 buat aku terpikir mcm mane la seorang ibu tunggal yg membesarkan anak2nya??dgn tohaman masyarakat..dgn perangai anak-anak..dgn melayan jiwa yg kesunyian...hmmm..kesian dia..aku harap Allah akan berikan dia kekuatan utkmenempuh segala-galanya dgn jayanya..

At least..ada org lagi teruk dr aku..aku harus bersyukur dgn apa yg aku ada...cuma aku harap Allah berikan la aku kesabaran serta kekuatan utk aku membuat Master ini smpai habis..harap2 aku tk buat separuh jalan..aku nk improvekn relationship aku dgn husna...begitu juga dgn chentaku...klu aku tension+penat+byk keja..harap-harap aku tk lepas kan kn mereka berdua..sbb bagi aku..superwoman dpt melakukan semua dgn jayanya tnpa mengguris hati sesiapa...superwoman akan disayangi semua...

p/s: ni adalah salah satu azam aku.. ;)

3 comments:

lin muhamad said...

sabar lin..memangpn.penat pegang tanggungjawab jadi ibu dan dalam masa yg sama bekerja..

aku pn ada masa terlepas marah kat sara..pastu mesti aku nyesal bila tengok dia tidor..apela yg dia tau..dia tak bersalah..huhu

lin muhamad last post..#NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

BabyIbu said...

lin..there are no superwoman..to gain something we will lost something..so kita kn pandai seimbangkan mana yang boleh..chayok bebeh!! mari kita berjuang..

azzamoro said...

sabar2..aku ttp sokong ko.. take care