Monday, October 25, 2010

Setiap Pahit, Ada Manisnya..

Alhamdulillah...abeh dah sessi utk Semester 3..kepala hotak sedikit lega..beban terasa berkurangan..semalam, baru je abeh final exam...aku main bantai je jawab..mintak2 lulus lah….amin..

Tak penah-penah aku amik tau pasal budget in details..tapi di sebabkan lecturer dah kasi hint skit-skit final exam ada masuk pasal budget 2011..terpaksa la aku study ucapan PM..isi-isi penting..baru la aku tau, apa tuh budget serta strategi-strateginya I siap hapal youuuuuuuuuu..

Aku rasa menyesal marah sang perchentaan aku…dekat-dekat nak exam,mmg sungguh byk keje…presentation dan assignment mmg menyesakkan kepala hotak…fikiran aku agak terganggu..minggu lepas, time solat zuhur, ade officemate tanya aku :

knp aku susah-susah sambung belajar?tak kesian ke dengan anak? Nanti suami carik lain baru tau..hidup mestilah sentiasa bersyukur dengan apa yang ada..knp kita kena perlu stress-stress utk mengejar sesuatu yg tak pasti..duit mmg tk pernah cukup..kita tk perlu tamakpotpetpotpetpotpet..

Ayat yang paling buat aku tersentuh=”tak kesian ke dengan anak?anak u masih kecil..”
Aku jwb balik..”not fair u ckp I mcm tuh..mcm mane you tau I tk kesiankan anak?

Peristiwa tuh betul-betul buat kan aku moody sepanjang hari (maybe time tu nk period tuh yg sensitip tahap gaban.hehe)..sampai terbawak-bawak kt rumah…ntah macam mane, sang perchentaan ade terbuat salah skit..or ala2 mcm bertekak ngn aku…ianya di ibaratkan mcm api yang bernyala kecil kena simbah minyak…aku melenting..maka terjadilah satu pergaduhan yang amat dasyat antara suami isteri..aku telah mengeluarkan kata-kata yang mengguriskan hati…tapi, pergaduhan tuh tk meleret panjang lah…kerana dia cepat2 menyiram air terhadap api yang menyala…

Dia ckp, klu sorang tgh menyala-nyala apinya,dan sorang lagi tukang simbah minyak petrol, maka dua2 akan rentung akhirnya..dua-dua akan hangus terbakar..tinggallah kami suami isteri dgn tulang temulang yang hitam serta hangus di saksikan dgn tangisan oleh si kecil yg chomel…hehe..

Bile aku dah agak waras..fikiran agak sedikit tenang…aku rasa betul-betul menyesal ape yang aku dah buat…sungguh menyesal..aku tk tau kenapa aku menangis tengok adengan ni…..gile punye nangis sampai kuar air hingus..…

Aku snap gambar ni…time ni pukul 4 am..mase aku study pasal 2011 budget utk preparation of my final exam…(nangis2 pun smpat snap gmbar..hehe)

tgn sang perchentaan yang takut anaknye jatuh..aku kt bwh tuh baru terkedek-kedek bc paper psl budget 2011

Satu hari nnt, bila husna dh besar..aku akan ceritakan yang segala-galanya tentang kehebatan ayahnya…ayahnya yang sungguh sabar…baik..serta penyayang…sebab tuh aku mmg tk leh gado lame2 dgn lelaki ini…aku mmg tak leh nk marah lama2 dgn dia..walaupun aku penah ckp aku benci dia…tapi kalau dia tak dak..aku akan mereng..

Tetibe aku teringatkn ayah…dulu ayah pun sibuk belajar, aku begado besar dgn ayah..masa tuh aku form 4.. aku rasa ayah tak sayang aku..aku ckp ayah selfishayah tk penah sayangkn anak..ayah sibuk belajar tnpa pedulikkan anak ..ayah suka sepah-sepah kn rumah...dan mcm2 lagi..aku gado besar ngn ayah…dan akhirnya ayah sepak mulut aku sampai berdarah..aku terus bungkus baju dn lari dari rumah…sekarang,barulah aku phm mcm mane perasaan ayah dulu..dan kini aku rasa orang yang sangat memahami aku ialah AYAH..AYAH yg dulu pernah aku BENCI kerana dia sibuk sambung belajar… …sekarang ni..di atas pengorbanan ayah..serta pengorbanan emak yang menyokong ayah…satu keluarga dapat menikmati manisnya… Maafkan olin ayah..

Sekadar pesanan untuk sang perchentaan : bersabarlah sayang..hanya tinggal satu sem lagi utk meneruskan perjuangan…moga2 kita berdua dapat mencapai kejayaan seperti yang kita selalu angan-angankan.. ..

p/s: semua orang ada mempunyai matlamat yang sama dalam menentukan arah tuju hidupnya bersama keluarga..iatu, ingin mencapai kejayaan serta mengecapi kebahagian..cuma cara masing-masing untuk ke arah itu adalah berbeza-beza..cuma kita yang tau apa yang kita mahu. Dalam menentukan arah tuju, ianya terpulang kepada masing-masing dalam merancang strategi utk ke arah kejayaan serta kebahagian yang diidam-idamkan itu..

Good Luck untuk sesiapa sahaja yang bergelar ayah or ibu or bakal2 ayah or bakal-bakal ibu yang tengah berjuang menghabiskan studynya..

Percayalah..Setiap Yang Pahit..Ada Manisnya..Moga2 kita semua akan berjaya .. :)

9 comments:

areyoy said...

Pengarah Politeknik Port Dickson ada memesan pada kesemua stafnya pada salah satu Perhimpunan Bulanan. Katanya...

"Orang yang dah sudah berkeluarga perlu amalkan 4S. S yang pertama ialah SOLAT... Dan S yang seterusnya pula ialah SABAR SANGAT-SANGAT."

Marilah kita sama-sama menghayatinya.

Nieja said...

CAIYOK2 KAK OLIN..HEHEHEEEE

eiNa said...

perh..penuh motivasi la lyn..tetiba k.ina rasa tingin nak smbg belajar jugak.. hurmm tpi masalahnya mampukah saya!!! :)

Lin said...

ko mmg boleh jadi motivater.thanks for advices :D

Cery said...

salam kenal...kagum dgn parents2 yang meneruskan perjuangan belajar..... gudluck ye..jom la ke blog ada motivasi di label tazkirah... ape2 pun saya dah follow awk..salam kenal yer...

Anonymous said...

olin! selama ni org selalu jd silent reader jek, tp kali ni org nak komen lak..hehe..

blog olin slalu bg org idea n smgt..serius,org mmg kagum dgn olin tau! mbe olin blh hayati surah alam nasyrah tiap kali rs terlalu stress..sbb dlm surah tu ada kata "sesudah kesulitan itu ada kemudahan" dan ayat tu diulang 2kali..insyaAllah pasti ada hikmahnya..wallahualam..

p/s: bangga x ada silent reader?? haha. silakan berasa kembang jika mahu..;))

~dida

lynnlyana said...

to abg : wahh! 4 S tuh sentiasa menjadi pedoman hidup mu kah?? lps ni boleh la naik hantu lagi..kehkehkeh..

To nieja : toche!toche!! muah!muah! tuk ipan.

to kak iena:yakin boleh bebeh!tapi kalau ade option yg lain yg lagi bagos,proceed je dgn alternative yg lebih baguih tuhh..

to Lin kecik : same-same..aku tkkan lupe,kau dulu terkenal dgn kerajinan dn keteran kau dlm programming kn?? sila mengaku okeh!hehe

to cery..salam kenal.. :)

to dida: wahh..youuu silent reader i youuuu! hehehe..btw.thanks sbb mengingatkan ttg kewujudan ayat dlm surah alam nasyrah tuh..betul2 rase mcm nk nangis sbb ayat tuh terasa smpi ke hati..toche bebeh! :)

Anonymous said...

waa sepupuku kamu mmg kuat semangat aku bangga ada sepupu mcm kamu teruskan usaha ku sepupu..utk halaaa cunana dan sgang perhantaan



alah cun

ayin said...

dah nama manusia kan... mmg akan bercakap.. tp kita tahu apa yang terbaik untuk diri n family... pedulik lahhh org nak ckp aper... kuatkan semangat... pasti ada yg bangga...