Friday, November 6, 2009

Belanja Berhemah

Skang ni kami tgh menguruskan balik kewangan kami utk memaximumkan simpanan.Yelah..sejak-sejak dah ada anak ni...cash in hand mesti ada utk persediaan kepada apa jua kemungkinan..selain itu, rumah yang kami beli, tiangnya sudah berdiri...(tiap2 hari semangat nk pegi tengok progress dia)..jadi kena kumpul duit banyak-banyak..nanti rumah dah siap, mesti nak pakai banyak duit nak beli perabot la..buat kitchen cabinet, renovation..etc..

Berikut adalah strategi-strategi aku demi utk menjayakan cita-cita murni ini..chewahhh!!
No 1 :Aku mengaku, aku agak boros. Contohnya, dalam penggunaan talifon, aku lebih senang buat call dari SMS. sebabnya: kalau SMS ianya sungguh lambat. kena taip satu-satu. pastu ada kemungkinan receiver balas SMS lewat..Demi untuk menjayakan misi memaximumkn simpanan..aku akan ubah tabiat aku ni...walaupun aku rasa susah..tapi aku akan cuba sedaya upaya...banyakkan SMS dari buat Call...harap-harap aku berjaya..Yeah!! Yakin Boleh!!!!

No. 2 : ialah minimumkan penggunaan kad kredit. ..Aku n Suami ku yg chomel (hehehe)..dengan jayanya melangsaikan hutang2 kad kredit.sebenarnya Suami Terchenta memang tak suka pakai kad kredit.Kad Kredit adalah utk kecemasan dan harusla menyenangkan..kalau penggunaannya betul.. kita tidak akan terbeban..mula-mula aku degil...aku pakai kad kredit ala-ala gaji aku berjuta-juta...perghhh..sedap betul membeli belah...tapi sekarang aku dah insaf..segala perbelanjaan haruslah pakai cash.kecuali dlm kecemasan..itu pun haruslah langsaikan balik secepat mungkin..no minimun-minimun payment. Dgn cara ini, kita sentiasa aware, tentang cash flow kita..kalau tak ada duit..no shopping-shopping...atau no ngeteh-ngeteh..duduk je kt rumah..buat cara orang tak de duit..

No.3 :mengelakkan diri dari pergi Aussino..aku mmg tak suka beli baju,kasut,mekap2,minyak wangi..bedak2..dan sebagainya...buat la jualan murah macam mana pun..ianya takkan dpt mempengaruhi aku..ehehehe..tp aku cukup kalah dgn Aussino kerana aku seorang yang gila cadar..dari zaman aku kt UTM lagi..aku akan spend masa berjam-jam dimana akhirnya hanya 1 atau 2 shj yang aku beli..Tp kalau di Aussino...aku akan spend masa berjam-jam smbil mengangkut 2 atau 3 set cadar yg harganya bukan murah...huwaaaaaaaaaaa...aku mmg tk boleh tahan!! kadang-kadang aku rasa Aussino tuh ada pakai jampi serapah laa...dulu aku beli pakai kad kredit...tapi sekarang aku pakai cash...walaupun pakai cash..dan nmpak duit mengalir dgn senang lenang ke Aussino..ianya masih tidak mampu utk memberhentikan tabiat aku bersoping sakan di kedai ithew...aku sungguh tk boleh tahan..cadarnya lawa-lawa....uhuhuhuhu..demi utk memaximumkan simpanan...aku dengan berat hati membuat keputusan mengelakkan diri dari pergi ke kedai tersebut..no more soping-soping even widow soping..dgn ini dgn perasaan hiba dan linangan air mata..saya mengucapkan selamat tinggal kpd aussino..

"Tuhanku...Tolonglah tabahkan hatiku apabila melihat iklan-iklan ini.."



No 4: Jika hendak beli sesuatu..Sila kumpul wang dahulu...cara ini aza yang advice aku..kumpul duit dahulu.. sikit-sikit lama-lama jadi bukit..walaupun kaedah ini adalah ala-ala kura-kura...sangat lambat nk dapat barang idaman..tp cara ini .dan juga dapat mendidik berbelanja secara berhemah...sekarang aku tgh aim nk beli laptop IBM yg comel..sbb aku kn belajar lagi kan? Malas nak campur adukkan laptop company dgn laptop sendiri..laptop company byk pantang larang..aku sungguh benci ok! kalau la aku ada laptop sendiri...alangkah bagusnya...Laptop aku dolu2..dah adalah sgt lembab...Harap-harap, aku tabah la menyimpan demi utk membeli laptop idaman...Aku target, by the end of the year..aku dpt membelinya..tolong doakan utk aku ye.. :)

klu ikutkan hati...nk ajek beli pakai kad kredit...isk..bersabarlah wahai noorliana yg comey ...tabahkan hatimu..

No.5 : Merancang perbelanjaan. Aku mengakui..aku tk pernah merancang perbelanjaan aku..lps je gaji masuk, selalunya perkara pertama yang aku buat ialah saving dulu..kemudian bayar bill,insurans,electrik,api,air..etc. Balance duit tuh aku enjoyyyyyyyyyyyyyyyyy!! yehaaaa!!aku tk perasan pun dengan cara ini aku banyak membazir...aku banyak membeli barang-barang yg tidak perlu...sebagai contoh, tujuan pergi ke Jusco adalah utk membeli pampers husna...tapi bila sampi di tempat baby, aku pegi beli ketam plastik yg boleh terapung-apung kt dlm air masa husna mandi..aku rasa ketam tuh tk perlu..sebab husna sudahpun ada seekor itik bersama-sama 3 ekor anak itik yg chomel yg sentiasa menemani husna masa mandi. Aku juga membeli stokin yang chomell...kasut yang comel...aku rasa kasut dan stokin tuh tk perlu..sbb husna dah ada stokin dan husna tk boleh jalan lagi...buat ape beli kasut walaupun kasut tuh comel gila????huwaaaaaaaaaaa...tolonglah aku buang tabiat ini...!!

adakah anda semua senang utk menahan diri daripada membeli benda-benda yang chomel?


aku harap aku dapat menjayakan misi memaximum kan simpanan, meminimumkan perbelanjaan...moga-moga aku berjaya! amin... I can do it!! Yeahhhhhhhhhh!!!! SEMANGAT!SEMANGAT!! ;)



4 comments:

areyoy said...

boleh caye ke ni...? tak nak pegi aussino? tak nak buat call? oh tidaaaakkk!!! kembali isterikuu!! kembalikan!!!!

Lin said...

alaaaaaaa..kasi la semangat skittttttt!!! mcm ne nk berjaya mcm ni!! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

cik me3ko said...

hahaha.....
apa la ayoi ni.. tek bagi semangat lansung!

hazlina said...

lin,mmg ssh as woman nk thn diri dr bershoppingkn.huhuhu!!!