Monday, December 21, 2009

Bibik

tujuan aku amik bibik,bukan la utk aku bersenang lenang..atau pun untuk bermalas-malasan..bukan untuk jadi mem-mem besar...bukan sbb aku tk dpt nk handle rumah..atau pun bukan utk aku belagak dan membazir..
masa mula-mula dapat tau aku mengandungkan husna..perkara pertama dlm pikiran aku ialah "siapa yang akan jaga husna masa aku berkerja nanti..?"

mak aku ade 6 orang anak..dan aku rasa mak aku dah puas dah jaga kitaorg+basuh berak+basuh baju kiteorg+etc+etc.. dr kecik smpai la kitaorg dewasa...so aku rasa mcm tk mo nyusahkan mak aku..lagipun mak aku bekerja...dan tk wajar soh mak aku jaga husna...aku juga ada plan nk hantr anak aku kt nursery..tp aku rase kesian sgt ngn anak aku nnt...aku kuar rumah awal pagi...sampai rumah dekat2 nk maghrib..silap2 lps magrib baru sampai..bayangkan la klu aku hntr anak aku kt nursery...mesti dia jd budak yg paling awal smpai..dan yg paling akhir balik...aku rase mcm tk sanggup je membayang-bayangkan anak aku tertunggu-tunggu aku amik dia kt nursery...

finally timbula idea nk amik bibik indon..selain jaga anak..bibik juga boleh tolong kemas-kemas kn rumah...tp kebanyakkan org yg aku jmpa,kasi respon yg sakit menyakitkan hati..contohnye :
"you jgn percayakan 100% bibik jaga anak you...i never trust bibik..that's why i sanggup letakkan anak i kt nursery..asalkan jgn ade org indon jaga.."

"isk..kalau i la..tkkan suruh bibik i jaga anak i...orang indon jaga tk boleh percaya langsung.."

ataupun mcm ni
"smlm ade budak mati kena dera ngn bibik..kesian..budak tuh kene baling dgn bibik.."

sedarkah mereka2 ini yg aku tidak mempunyai pilihan? aku tk harus berkerja utk membantu menaikkan ekonomi keluarga...setelah mengambil kira pro and contra, and since aku duduk melaka n kerja di PD..aku dan suami terchenta akan travel every day...(mesti ramai yg tertanya-tanya knp aku tk stay je kt PD...biarkan org2 yg tertentu je yg tau knp..)..
aku rasa amik bibik ini adalah keputusan yg terbaik sekali utk kami sekeluarga..

Alhamdulillah..setakat ni, bibik jaga husna dgn baik..husna pun nampak sayang dng tanter dia...yg paling aku sedap hati..bibik aku sembahyang...(aku curik2 check)...lps maghrip dia akan baca Al-quran smbil2 nk tunggu isyak..walaupun antara aku dan bibik aku penah ade perselisihan faham..tp itu tidak menjadi masalah yg besar..Asalkan husna terbela,husna sayang kt dia..n dia sayang kt husna,aku dah cukup bersyukur dah...

kadang-kadang,aku kesian ngn bibik aku...klu aku g rumah sedara-mara...org akan pandang rendah dekat dia..orang akan kepit2 beg tgn dia takut ilang...org akan ckp kuat2 depan bibik "ko jgn caye sgt ngn org indon..kang dia bwk lari anak ko balik indon..menagis kooooo!!" kebanyakkan sedara/kawan2 pesan jgn sekali-kali tinggalkan bibik berdua dgn husna...takut dia lari smbil curik barang2 rumah...
tapi bile aku tnya "klu mcm tuh,time i pegi kerja..i upah u monitor bibik i you nk tak??"..die tk nk pulak..hm..pelik betul..

mungkin ape yg org2 sekeliling ckp pasal org indon tuh ade betulnya..aku hanya berserah..mudah-mudahan perkara2 yg mereka sebutkn itu tk berlaku kt aku...aku cuma harap kalau nk kutuk-kutuk org indon atau pun nk pandang rendah kt orang indon..tolong la jgn depan bibik aku..sbb dia jaga anak aku...walaupun dia kuli batak mcm yg sesetengah org dakwa..dia juga manusia yg punya hati dn perasaan..mungkin dia hina dan taraf dia rendah drpd kita...tp di sisi Allah kita tk tau lagi kite mcm mane..

p/s: tgh bengang.td lps semayang zuhur..ade org ckp "i tk tau la mcm mane you sanggup soh bibik jaga anak you..klu i, confirm tk boleh nk kerja..mesti dok terpikirkan kt rumah je..atau pun i berenti keja terus.."
aku rase mcm nk siram kt muka dia dgn air panas yg tgh menggelegak.



3 comments:

eiNa said...

sabar Lin.... tu la kan dugaannya.. bukan kte tak mo anta nurseri tp kalo memudaratkan anak sndiri nak buat ape..

lin, cane nak handle kalau ade slh phm ngan bibik neh? bibik k.eina duk buat majuk apa tatau arr.huhuu

Anonymous said...

bibik baik..umah sewa aku pon dulu kawan aku pasang bibik smua anak2 dia bibik jaga baguss tak semua bibik indon nih jahat..bila melayu jahat takde org pon cakap huh!cuna meh dok same maklong sara

Lin said...

kak ina..bibik kak ina majuk mcm ne?buat muke ke? dulu bibik kite bukan setakat majuk..tp siap mogok sekali siap tk makan..adeiii!poning..poning..tp skng ni dia dah ok..byk dah improve..nnt ade mase kite cite eh mcm ne...

to sara ukays..ko jgn lupe bwk baju cuna time ija kawin nnt..klu ko lupe bersiap sedialah utk dibelasah..mueheheheh