Wednesday, May 5, 2010

Dilema seorang pelajar PJJ yang telah bekeluarga..

Skang ni aku tengah choti semester...pertengahan bulan 6 atau awal bulan 7 baru mula kelas balik...itu pun kalau layak la naik semester 3...macam biase, aku harap aku lulus suma subject...dan layak naik semseter 3...semester 3 ni tk silap aku kena purpose tajuk utk project semester 4...klu tak lulus project ni..alamatnye tk dpt le viva..

baru satu minggu aku rasa nikmatnya choti hari sabtu dan ahad...fikiran aku mcm lapang gile dan rasa bebas sangat...aku rasa sang perchentaan pun sama...husna jugak..

selalunya sepanjang semester yang aku lalui..ianya berlarutan selama hampir 4 bulan...selama hampir 4 bulan ni, akan ada 3 subjects utk dihabiskan...1 subject ada 2 hari choti (sabtu n ahad) untuk study week..study week ni akan aku gunakan utk balik kampung atau attend kenduri kawin sedara mara..ataupun spend masa jalan2 kejap bwk husna...walaupun dpt jalan-jalan...tapi otak tetap berserabut...hati tetap tidak akan tenang...ye lah..terpikir exam n assignment...kadang2 mcm terasa mau pura-pura pengsan...sedar2 dari pengsan, lecturer akan ckp "tk pe lah..saya phm keadaan awak...awak tk perlu hntr assignment n amik exam...saya tulun kasi awak lulus shj.semoga awak cepat sembuh" perghh..best gila mcm tuh.!! hehe..tapi itu suma hanya angan-angan yang mmg tk mungkin jd kenyataan...sekali gus ianya membawa maksud :
selama hampir 4 bulan, hari sabtu dan hari ahad totally burn utk husna dan perchentaan..... :(

kau sebagai isteri dan ibu akan rasa dalam dilema untuk pergi ke kelas apabila :

  • rumah metua ada kenduri...so, suami ko terpaksa balik kampung sorang2...dah tentu la 1 kampung termasuk sedara mara dan orang kampung akan tnya "mana org rumah ko?", "mana anak ko?". Suami kau terpaksa menjawab satu-satu soalan tersebut sampai suami kau penat..yelah kena jawab benda yg sama..kalau 10 orang tanya..maka dia terpaksa menjawab 10 kali..kalau 40 orang=40 kali..dan begitulah seterusnya.Kau jugak akan rasa bersalah bila suami kau ckp "abg rase mcm nk bwk recorder je..so that..bile org tnya..abg bole terus play kn recorder tuh..tk payah penat2 nak jawab...adei! "..selain itu, kau juga akan rasa tak tenteram bila mana, di kelas kau terima sms dari suami ko yg bertanya dari kampung "agak-agak, hari ni ade chance tak kelas abes awal?"..ye la..sudah tentu la dia kat kampung teringatkan kat anak n bini diakan..anak2 buah riang-ria bermain-main tanpa anaknya...bila ko terima sms macam tuh, ko akan rasa kesian gila kt suami ko...
  • Adik Nikah...kau akan rasa nak nangis bila kau tak dapat attend majlis nikah adik sendiri sebab terpaksa attend kelas...masa adik kau nikah, ko ada presentation yg agak penting dan final exam..lepas je presentation session selesai, ko kena hadap final exam..pagi-pagi suma dah betolak ke KL (pengantin pompuan kt KL)..dan bila kau ke kelas..tinggala anak kau dgn bibik berdua di rumah...aku rasa mcm nak nangis time tuh weii..aku ckp kt husna "kesian kau nak..suma org attend pak ngah kawin..tp kau plk kene dok umah tinggal ngn bibik". ye lah.husna kan menetek lagi..takut dia meragam la pulak kalau ayah dia bwak jalan tanpa ibu...dan aku jugak menagis bile suami dan adik aku kasi MMS, gmbar adik n adik ipar time nikah dan time dah selamat nikah. Kau akan rasa macam TAK BEST giler dan serba salah sebab tak dapat attend majlis pernikahan adik sendiri.
  • Anak Demam..bila anak demam, sudah tentu la banyak ragamnya...kalau husna demam, dia asyik nak melekat ngan aku jek...asyik nak menetek...dan kadang2 nak aku baring-baring dgn dia...tengah-tengah dia sedap menetek, kau terpaksa stop kan, dan bersiap-siap pergi ke kelas...dah tentu la dia akan menangis kan??kau tinggalkan rumah masa dia sedang menangis-nangis.....aduhai! masa tuh aku akan kdrive ke kelas sambil air mata jatuh berjurai-jurai...hati takkan tenteram di kelas..dan susah jugak nak focus...tangan asyik sms suami..tanya macam mana keadaan anak...dapat tido ke tak..merengek ke tak...demam dah kebah ke tak..anak nak makan ke tak....etc...etc...rasa macam serba salah sangat..
  • Weekdays kau sungguh Pack..bila isnin-jumaat, ko banyak kerja gila kat opis...sampai terbawak-bawak balik kat rumah...malam kau spend 1 jam je dgn anak...anak pulak tido awal...alih-alih hari sabtu baru je nak main-main dgn anak kene siap2 pegi kelas pulak...hadoiiii!! sakit otak aku wei.
  • Hari sabtu or hari ahad itu ada final exam tapi kau tak prepare and tak baca satu hape pun...bangun-bangun je dari tido..kau terpaksa siap-siap pegi kelas untuk attend final exam padahal ko tak sempat baca 1 hape pun lagi...kau akan rasa macam mahu pura-pura mati....ataupun, kau akan rasa macam mintak-mintak la universiti ko dilanda banjir yg hebat dimana paras airnya setinggi 4 pokok kelapa...so secara automatiknya exam di tangguhkan...perghhhh! lega gila kalau mcm tuh...aku takut la aku fail utk subject strategic marketing wei...sbb aku jwb final exam utk subject ni cincai-cincai..pastu assignment dia aku hantar lewat 2 minggu...time tuh aku sibuk,teleconference+buat keje sampai malam sebab sistem nk launch...
  • bergaduh/merajuk dengan suami pasal issue balik kampung. bile kau dah bergaduh dgn suami kau...dan tak bertegur sapa since 1 malam...esoknya kau akan rasa malas gile pegi kelas...kau pegi kelas tk salam suami kau sebab ko marah atau pun kau merajukk...hati kau rasa mcm sedih/menyampah/sakit hati/pedih..etc..etc...kau akan rasa suami kau tk paham kau...dan suami kau pun rasa kau tk paham dia...apabila kau terpaksa pegi kelas dgn keadaan begini...aku jamin ko takkan boleh focus punya sbb hati tengah tak tenteram...

aku rase 6 perkara diatas la yg boleh menganggu perasaan aku secara extreme untuk kelas...aku harap-harap supaya lambat la masa berjalan...boleh aku spend masa puas-puas dgn anak dan suami..dapat jalan-jalan dgn riang ria...dapat tgk movie (weiii dah lame aku tk tgk movie dgn sang perchentaan ku weiiiiiiiiiiiiii..) dan lain-lain perkara yg semestinya best!!...bile kenang2 balik skang dh masuk 2nd week of may...terus lemah badan aku...hohohohohoho...tak sanggup la pikir bulan 6 ni..! aku tanya senior...semester 3 sibuk dia 3 kali semester 2...hadoiiiiii!!!

Memang betul la cakap ayah...orang yang belajar part time ni memang kena banyak-banyak sabar...kena pandai bahagi-bahagi masa...kena belajar erti cekal...aku pernah rasa menyesal sambung belajar...aku jugak penah rasa aku amik salah course and nak quit...aku pernah rasa menyesal tak sambung belajar awal-awal...dan macam-macam lagi yang aku penah rasa terutama time aku stressed...tapi aku bernasib baik...sang perchentaan tidak jemu-jemu memberikan sokongan...mak juga tak putus-putus kasi nasihat...ayah pulak sangat memahami dan banyak kasi tips dan panduan...setakat ni, dah 3 org quit..dengar2 1 org lagi nk quit..kalau betul yg sorang lagi nk quit..maka kelas aku tinggallah 11 orang..lagi sekali aku harap, aku tak buat master ni half-way..aku dapat abeh kan study ni on time...aku tak repeat paper....dan aku tak extend semester...

Wahai masa...lambatlah engkau berlalu sebab aku mau menikmati cuti ku...(chewahhh!)

3 comments:

lin said...

aduih...ni wt aku terpk puluh kali nk smbg belajar ni lin...huhu

hazlina said...

lin...u make me smile yg u punye statement tu..tk pe lah..saya phm keadaan awak...awak tk perlu hntr assignment n amik exam...saya tulun kasi awak lulus shj.semoga awak cepat sembuh"nway,wish u luck dear!!!chaiyokk!!

LynnLyana said...

lin kecik-wei..jgn le sbb entry ni..ko ubah pikiran tk mo smbung blaja..2 thn tuh tk lame..pejam celik..pejam celik..perlu berkorban 2 thn jek....kamooonn bebeh!! hehehe

hazlina-thanks for the support dear!! luv you and damia ;)