Friday, April 9, 2010

BIBIK..(story and tips)

p/s: entry ini dibuat khas utk kak eina dan yg lain2 yg ade bibik..hehe


aku amik bibik time aku tgh sarat mengandungkan husna...aku layan dia baik..mcm sedara...bilik dia AKU yg kemas kan..ko bayangkan tgh sarat mengandung, aku susun katil (tolak katil lagi youuu) ,vacum,sediakn tmpat letak baju..dengan kata lain, aku buat bilik dia tuh sampai licin berkilat..aku welcome kedatangan dia..mak aku siap BUATKAN AIR lagi ko..bak kata mak aku ..3 hari kt sini kita kena layankn dia mcm tetamu..

TAPI, dlm kepala hotak aku..aku dh setkn mind, antara aku n bibik kena ada panggilan khas, utk mengelakkan bibik naik lemak berkrim..so aku tetapkan panggilan aku..aku panggil dia BIBIK, dia panggil aku=PUAN, sang perchentaan=TUAN,mak aku=MEM, ayah aku=BAPAK..panggilan ini kekal hingga ke hari ini..dia pernah soh aku panggil nama dia shj..kerana lebih mesra katanya..dlm hati aku ckp "kirim salam laaaaaaa.."


aku duduk dirumah mak+ayah aku...aku dh pesan adik2 aku awal2..aku amik bibik bukan nk soh korang jd bos..bibik ini utk jaga husna time kaklong (aku le tuh) g kerja..so,lepas makan, adik2 aku akan basuh pinggan sendiri ,kemas meja, ceduk nasik sendiri..dgn kata lain kehidupan mereka (adik2 aku) ttp seperti biasa,seperti yg mak aku dh latih kitaorg dolu2 smpi dh jadi habit...ini membuat kn bibik tk banyak kerja..bersenang lenang...ala2 "aku adalah org yg paling bahagia sekali di alam fana ini.."..


Hari-hari dia hanya kemas rumah shj..satu2 cerita indon dia tgk..dia tgk tv DEPAN AKU..dari pukul 11am smpi 4pm..berenti sbb semayang..pastu smbung balik tgk tv..aku diam kn aje..sbb mmg tk de keja pun nk buat sgt...lagi pun aku bukan seorang yg suka tgk tv..bagi aku dr tgk tv adalah lebih baik membelek-belek wajah ku yg chomel ini didepan chermin..lagi byk pekdah nye youuuu..


oleh kerana aku amik dia drpd agent,bibik ni contract ngn aku 2 thn, dgn 4 bulan tk de gaji ..bulan ke-3 bibik kerja ngn aku, laki dia mintak kirimkn duit..dgn alasan nk byr anak bersekolah...aku layan kn aje..ala2 kasi pinjam dulu duit aku le..sang perchentaan dgn penuh kemachoan kirimkn la duit ke indon..mengenangkan nk pakai duit SBB ANAK NK SEKOLAH..

owh ye..lupe nk kasi tau..bibik aku sblum ni kene kene pulangkan oleh majikan lama (Mr.A) kpd agent..atas sbb MENCURI..akak agent tuh terus terang kt aku..so aku leh decide nk amik ke tk mo..di pulangkan majikan atas tuduhan MENCURI aku rasa tuh kesalahan yg berat..tp aku selidik dulu..bape byk yg dia curik..kakak tuh jawab duit syiling 50 sen..ade la dlm 30 hengget..kakak tuh ckp,tapi kerja mmg excellent..berkilat, cekap ...bla..bla..bla..setelah dipikir-pikir aku rasa mencurik duit 50 sen keping2 smpi 30 hengget tuh bole la di maafkan..klu beratus-ratus tuh maybe kene pk 2-3 kali la..lps process pikir memikir n bincang membincang dijalankn antara sang perchentaan,mak n ayah aku..then..kitaorg amik je la..(4 bulan tmpoh percobaan klu tk kenan di hati boleh tukar)..


lagi 1, mula2 dia sampai rumah, aku mintak izin kt bibik utk selongkar beg dia..aku check n kirai satu2 baju dia....buku yg ada no talipon dn sim card aku amik..aku ckp biar aku simpan kn dulu..kalau nk guna nnt aku kasi..aku jmpa gmbar suami dia n anak dia...sedih plk aku..terpaksa berjauhan dgn sang suami dn anak demi utk mencarik rezeki...aku selebet setiap inci bag dia..demi memastikan dia tk bawak apa2 "mandrem" or ilmu hitam yg boleh menundukan aku ke atau yg sewaktu dgn nya..aku jmpa al-quran kecik dn tasbih..lega skit hati aku..sekurang-kurangnya dh confirm dia islam..ye la..org2 indon ni kadang2 bab2 agama dia tk bape serius sgt..org bukan islam leh kawin ngn org islam sesuka hati mak cik piah jek..


bibik tk de henpon, so kalau laki dia nk kall..or dia nk kall laki dia..adalah melalui 1 nombor khas yg aku simpan..aku tk sesekali kasi no aku dn nombor sang perchentaan..dgn kata lain, aku sediakan handphone utk dia berhubung la..n handphone tuh aku yg simpan..ye la...ini adalah pesanan agent yg dh lali menguruskan perihal bibik..kata agent..klu selalu kerap berhubung dgn keluarga..kerja susah nk focus..kadang2 menangis sensorang..termenung sana..termenung sini..then jaga budak mm nk tk nk...perghh..itu sudah cukup menggerun kn hati ku yg suci iniagent pesan lagi, kasi kall sebulan sekali..tp aku tk smpi hati, aku ckp boleh call 2 minggu sekali..di beri betis nk peha..dr 2 minggu sekali ke 1 minggu sekali ke anytime ...tp aku diam kn aje..selagi tk mendatangkn masalah.,aku ok jek..


smpi la kenduri akikah husna..kakak2 ipar dtg membawak bibik masing2..so ade lah persatuan-persatuan bibik kt umah aku..ko tau dia ckp ape kt bibik akak ipar aku?? dia ckp "duduk disini tk buat apa2...makan amil sendiri,lps makan masing2 kemas n basuh pinggan sndiri..aku di sini jadi IBUK.." bercakap dgn bangga sekali...aku DIAM KN AJE walaupun hati panas..asalkan time kenduri tuh keja dia settle sudah..

makin kita baik..makin kita buat mcm sedara..makin dia naik lemak berkrim..setelah hampir 4 bulan..bibik ni jd mengada-ngada...klu org dtg..dia masuk bilik..mak aku yg terkontang kanting kene buat air...mak aku masak...sidai baju...suma mak aku yg buat..n dia tulun bantu je..ade sekali dua dia ckp kt aku nk balik indon..dia rindu ngn laki n anak dia..aku pujuk n suruh dia bersabar...aku ckp..inilah dugaan utk mencari rezeki...tp makin aku pujuk makin mengada-ngada..sampai la satu peristiwa yg menyebabkan gunung berapiiiii meletusssssssssssssssssssssss.....

satu hari dia buat mogok..tk mo bercakap ..org tnye soalan kt dia ..dia buat2 pekak..tk makan...ade la dlm 3 hari..muke pucat gile...satu hari aku call dia from office nk tnye psl husna..dia tk angkat2...ayah aku yg tgh semayang kene berenti semayang utk jwb talipon aku tuh..ko tau tk die buat ape?? die tdo..tk kuar2 bilik dr tengah hari smpi le petang...aku kt dlm keta on the way back to home menggigil-gigil thn marah..tk sabar nk smpi rumah sekeh kepala dia..(last sekali aku call masa aku dlm keta nk balik rumah lps office hour)..

smpi je rumah terus aku panggil dia...(nada still maintain ayu lagi..) aku tnya ape masalah dia smpi mogok mcm ni...ko tau tk ape respond dia?? wah!wah!wah!makin aku tnya masalah dia makin dia mengada-ngada..muka muncung2 ckp mau balik indon..dia ugut aku...soh kasi dia henpon..org lain dpt henpon dia tk dpt..satu kali aku patah kn balik kata2 dia...10 kali dia jwb..dr henpon kpd gaji, kpd suasana bekerja (dia ckp letih jg husna..padahal husna time tu still baby dlm 4 bulan lagi)...dn dia cipta alasan2 yg tk munasabah yg telah menyebabkn tengking dia sekuat-kuat hati! ni antara dialog yg aku ingat .. :

  • hey! ko ingat aku ulang alik g keja kt opis aku tgk crita aruna mcm ko ke??? aku goyang2 kaki pastu gaji masuk ke??? aku kt opis aku pun buat keje gk tau!!!
  • aku keje..then aku dpt gaji! gaji aku tuh boleh bayar gaji ko!aku balik penat2..ko bajet aku ade byk mase la nk layan kerenah ko yg mengade-ngade ni??
  • ko ingat aku amik ko dr agent, aku pakai air liur ke???ko tau tk..nk amik ko dr agent boleh bayar deposit kereta?
  • klu ko nk blah balik indon..aku boleh hntr ko skng..tp ko kasi balik duit aku! ko talipon laki ko byr balik duit aku!
  • alasan ko sakit jantung n takut mati kt sini mmg tk logic.ko ingat aku bodo ke? klu ko sakit jantung mcm ne ko boleh lulus fomema???? (dan dia still bermati-matian ckp dia sakit jantung lagi.)
  • ok!klu ko ckp ko sakit jantung..aku bwk ko pegi jmpa doctor esok...klu betul ko sakit jantung, aku byr suma bill perubatan ko...aku hntr ko balik with free of charge..! tp kalau doctor ckp ko sihat, tk de sakit jantung, ko bayar sendiri pakai gaji ko! silap2 nnt ko nk balik indon balik pun tk lepas..

etc..etc..etc...aku soh dia sedar diri skit..org layan baik mcm sedara jgn nk mengada-ngada..tmpat tido dia selesa,ape yg kiteorg makan dia makan,boleh join tgk tv sama,so aku suruh dia bersyukur!byk kali aku soh dia bersyur! smpi la sang perchentaan masuk cmpur..nada sang perchentaan sgt cool n menusuk kalbu...sang perchentaan menasihatkn dia dgn cara yg berhemah la...aku rase bile die dgr suma kata2 sang perchentaan, dia malu sendiri dgn perbuataan dia...

bile aku dh cool down, lps solat isyak' aku carik dia balik n mintak maaf..ye la dia jaga anak aku kn..aku marah dia mcm org kene histeria dii waktu magrib yg sunyi...takut le dia lpskn geram kt husna plk...so aku mintak maaf dn berpelukkan..aku ckp kt dia..aku balik keje penat2 ko buat aku mcm ni..mmg la smpi hati la ko bibik...dia nangis..n peluk aku..n mintak maaf..dgn sang perchentaan pun dia mintak maaf.

sejak peristiwa tersebut..perangai dia totally berubah...rumah abeh licin berkilat...husna dia jaga mmg tip top...(setakat ni aku percaya la dia jaga husna)..n dia semayang..(ni paling buat aku lega..)..since peristiwa itu jgk..aku belajar 1 perkara...dgn bibik ni kite kene gap...bukan sbb nk belagak..sbb kite ni majikan..so dia should RESPECT kt kite...takut nk mengada-ngada..takut nk curik tulang...dan sebagainya...mcm kite ngn boss kite la kn...klu bos kasi kita keje..berani tk kite nk muncung?? buat kerja hempas2..or cincai2?? berani tk??

kesimpulan yg aku dpt ni dgn bibik ialah..between kita ngn bibik MESTI ada gap..kita boleh gurau2 n tgk tv sama2...tp sesekali kene TEGAS..ala2 bos kita la kan..time kerja..kerja..time huha-huha..kita huha-huha...betul tk? klu dia ugut kita..kita ugut dia balik...bibik merengek-rengek nk henpon dr aku..aku belikan..tp aku ckp kt dia...sekali bibik buat hal ngn hanpon ni..tau la bibik kene mcm mane ngn saya..(gertak je bebeh..hehe..apela sgt henpon tuh)

next year on April dia akan balik ke indon..sblum balik..sebelum bibik berhenti kerja ngn kite..mintak izin dgn nada tegas utk selebet beg dia...tp jgn le malukn dia smpi dia rasa hina...it can be done in the room n between ourself and bibik only...pastu b4 dia balik..kita leh kasi bonus satu bulan gaji ke..half month gaji ke? sbg tnda kita menghargai kerja2 dia..(tuh pun klu dia bagus la...klu tk bagus baik le tk payah bagi..)

sekian sahaja daripada saya mengenai bibik saya...ini adalah pengalaman yg berharga yg syg dpt selama saya mempunyai bibik...sebelum itu saya meminta maap

Thank you.

8 comments:

azzamoro said...

wah lin panjang lebar. bagus ni boleh jadikan ikhtibar.

aku menyesal kasik henphone kat bibik aku yg lari dulu. benci btui.

eiNa said...

wah lin..gud info! memang kena build the gap skang..

1.bab panggilan pun ktorang address dia "achik" dah mcm makcik ja.. dia panggil k.eina dengan nama sahaja eina-adzmi.
aira panggil dia "nenek" -
(MIL k.eina pun dia xpanggil nenek which is itu la nenek dia sebebnarnya)


sbb dia dah berumur dia rasa we should respect her tau! walhal dah penah cakap ngan dia "saya tetap majikan achik.."
memang menyakitkan hati, bila dh kena basuh, dia ok sket..
skang duk kumpul duit nak balik sana bln 8 ni,tu yang nak gaji banyak tu.

bab nak tengok passport (dia dah la illegal tp duk ngaku ada pasport mcm kta tatau kan..)konon kata tetinggal kt gombak (umah persatuan dia).. beg dia plak siap berkunci mangga yang kecik tuh ok..jgn harap bleh try tengok.

sekarang ni memang sebab aira jek, kalau x dah lama k.eina nyahh kan dia dr umah..

hazlina said...

wah i respectla u lin...nasibla bibik i adik ipar sendiri..

Shikhin Ishak said...

hye,i agree dgn u.dengan bibik kita kena ada gap.mmg lah boleh buat mcm sedara sendiri,tp sekali2 kena belagak bos gak..good info ;P

RyuJi said...

saya mau balik melihat husna T_T..

saya ikut mood klo nk basuh pinggan saya basuh..kalo tak de mood saya biar kan je..dlu takda bibik kaklong basuh..skang sape yg lucky mendapat pinggan saya dia yg basuh....

tp memang habit saya..sllu basuh pinggan je..cawan tak reti basuh..

kakak saya seorang yg kejam..dlu mase kecik2..saya tanye die..kaklong macam mane teh susu kaklong ada buih..dia jawab letak sabun..lalu meletak kan sedikit pencuci pinggan kedalam teh lalu die beri kepade saye untuk di test..saya minum skit terus ludah ke dalam sinki...semenjak hari tuh saya tidak lagi membasuh cawan..kakak saya sangat kejam..

ape salah saya??saya tak terlibat pon dalam agenda memberi kakak saya minum klorox..saya ade bukti alibi saya tak ada di tempat kejadian..saya main guli dengan ayepp..ape salah saya..?kenape kenape..kenape...??

lin muhamad said...

wah lin..pengalaman yg betul2 berharga..thanks for sharing with us..
by the way, ni sape yang komen as ryuji tu? adik ko?waaa ko ni kakak yg kejam ke?lawak lak aku baca komen dia..kekeke

mamaEsya said...

hehe....bagus2..sonok dgr cite lin...ana nak amik maid gak...tp takut terkena yg xok.....ana pon cam xsuke ada org lain kat umah....

RyuJi said...

sya adik beliau dan juga mangse kekejaman beliau..pasti kan anak sulong anda tidak melakukan perkara yg sama keatas adik beliau yg akan datang..