Friday, April 16, 2010

Kisah Holy Water

dulu masa kt UTM...panas gk issue ni...ada yg percaya..dan ada yg tk percaya...kalau korang tnya aku percaya ke tk..jawapan aku ialah = percaya..bab2 akidah mmg patut amik serius n tk boleh buat main-main..tk sangka Lin Kecik ada pengalaman sendiri psl issue ni..

drpd entry yg dia buat..ade la sorang yg komen..pandangan dia contra n dia tk percaya dgn crita2 yg mcm ni...dia ckp si lin kecik ni islam yg tk educated..aku rase budak ni jenis yg budus n bangang la..byk point2 yg logic utk si lin kecik patut rasa ragu2 dan rasa risau..

ni aku buat analisis satu2 dr ape yg dia dh ceritakn eh..

  • uncle ni dh la tk kenal..pastu tk pasal2 bukak crita psl bible vs Al-Quran..psl Islam n christian..ape kess beb??
  • kenapa kasi business kad konon2 boleh bantu dpt kerja lps abeh blaja..n suma details yg dia kasi tk boleh nk contact?? website tk work? phone tk dpt? ?knp?
  • ape kes jalan jauh2 bwk air mineral 1 beg?? sanggup bawak berat2 banyak2 naik bas...mcm le susah bebenau nk dpt air mineral..klu jalan ikut highway..belambak bole dpt.
  • knp plk tetibe nk offer air tuh kt si lin kecik ni?? klu aku la kn..katekan aku bwk 5 botol air mineral..takkan le aku nk offer satu botol kt org yg aku tk kenal?? lain le org tuh kawan aku kee...makcik ke kn..
  • mase kejadian ni berlaku..dia masih final year kt utm..kira budak lagi la compare kn dgn uncle tuh...budak2 senang lipat beb!! perkara2 utk murtadkn org islam ni bukan diaorg mmg aim budak2 yg tgh belajar n remaja ke??

mungkin air tuh air mineral biase n tk memberi ape2 kesan kt sape2 yg meminumnya..tp kita PATUT rasa curiga terhadap ape2 pemberian dr org yg kite tk kenal!..klu kite curiga..kita ade hak utk MENOLAK pemberian tersebut...n kita juga ade HAK utk tak nak makan/minum pemberian tersebut dr org yg kita tk kenali..sbb zaman skang macam2 boleh terjadi jd kita perlu selalu berhati-hati...

senang2 cuba baca ni : click here

Islam tidak melarang kita utk berkawan dan kita boleh berkawan dgn sape2 pun...tp mesti la tau adap dan batas-batasnya...semoga akidah kita akan tetap terpelihara hingga ke akhir hayatt..amin...

2 comments:

azzamoro said...

aku baru nak bc entry tu dah kene delete...

lin said...

azza aku tak delete..pi la baca..
lin, betul tu lin.masa dia offer air tu aku mmg terus teringat kes ramai student murtad. tapi tu la ada plak malaun yg kutuk aku uneducated islamic..dia tu yg moron!!!